Брусницька громада
Чернівецька область, Вижницький район

Поліцейські Буковини закликають громадян бути максимально уважними, щоб не стати жертвою шахрайства

Дата: 15.08.2022 21:59
Кількість переглядів: 216

 

Фото без опису

Мобільні телефони не лише полегшили спілкування між абонентами, але і породили такий вид злочину, як телефонне шахрайство. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого.
Аферисти - хороші психологи, не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.
Мета одна – виманити з вас гроші, які ви повинні, «рятуючи» родича, переказати на певний банківський розрахунок або перевести на названу шахраями сім-карту.
Щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба слідувати наступним правилам:
- Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.
- У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася працівником поліції, назвати прізвище, ім'я, по батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.
- Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть в поліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у вас.
- Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.
- Якщо ви або ваші знайомі все ж потрапили у ситуацію, коли незнайомі люди, представляючись поліцейськими, вимагають у вас гроші за вирішення яких-небудь питань, негайно дзвоніть у поліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, якщо «вимагач» дійсно є працівником поліції, допоможете очистити наші лави від випадкових людей.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь